onsdag 19 oktober 2011

Improviserade järpar med aromatisk sallad

Jag gillar järpar, mest för att det är kul att finhacka saker men också för att det är ett så roligt namn. Här kommer en kort beskrivning av vad som hamnade i matlådan igår.

Improviserade järpar med cous-cous.
För två middagsportioner och två matlådor.

1. Tag en munfull (typ 2 - 3 msk) ströbröd.
2. Låt detta dra i en halv deciliter mjölk medan du hackar en stor gul lök och en deciliter oliver och en bit chili så fint du kan. Man kan också finhacka annat smått och gott man gillar, typ champinjonereller persilja, men det hade jag inte hemma.
3. Blanda ihop hacket och ströbrödsgeggan med ett paket köttfärs, typ 400 -500 gram. Jag använde kalvfärs, för det var det jag hade hemma.
4. krydda till tillvaron med lite svartpeppar, kalvfond, kanske lite soja, men passa dig lite med allt salt från oliver och fond.
5. Blanda ordentligt till en smet.
6. Forma till sympatiska järpar. (ca en deciliter smet i varje hjärpe tror jag, eller en liten näve)

(här kan man ta en paus och göra apelsinsalladen, se nedan)

7. Hetta upp lite olja och lite smör i ett stekjärn och stek järparna tills de är klara, tänk på att om du använder blandfärs eller fläskfärs måste de stekas helt klart, annars gillar jag lite rosa kärna på mina järpar.
8. Plocka upp järparna och håll varma i en karott. Red av stekspadet med lite mjöl. Tillsätt mjölk, lite mer fond och du har en schysst brunsås efter att det kokat upp.
9. Gör couscousen. Koka upp 3,5 dl vatten, blanda i lite kryddor, jag rekomenderar Renée Voltaires grönsaksbuljong, den får allt att smaka godare. Lägg i 3 dl couscous och ta av kastrullen från värmen. Låt stå en stund tills all vätska har sugits upp. Rör om med en gaffel och häll i lite god olja. Klart!

Apelsinsallad med hemlig ingrediens


1. Skala ett par apelsiner, madariner, clementiner eller varför inte en grapefrukt. Lagom många är ungefär två frukter per portion. Skala gärna frukterna med kniv så man blir av med allt det vita.

2. Skiva de skalada frukterna och lägg upp på ett fat.

3. Mortla några hela kardemummakärnor. Strö dem över salladen tillsammans med lite kanel, honung och ytterst lite vitvinsvinäger.

4. Nu har det blivit dags för den hemliga ingrediensen. Stänk över lite rosenvatten, men tänk på att vara försiktig med stänkandet då rosenvatten lätt kan ta över.

5. Servera järpar, cous-cous, sås och apelsinsallad. och glöm inte att lägga två portioner i kylen

6. Klart

(bild kommer)

2 kommentarer:

  1. Ooooooooooooo, det vattnas i munnen. Men var hittar man rosenvatten ?
    /Karin

    SvaraRadera
  2. i små affärer i södra innerstaden i malmö

    SvaraRadera