måndag 17 oktober 2011


Hemma hos oss blir det ofta paj. Det är gott, mättande, lätta att variera och när man är två blir det alltid hälften över till dagen efter (vilket antagligen är största anledningen till att vi gör det så ofta).

Sätt ugnen på 200 grader allra först eftersom det går så snabbt att slänga ihop pajdegen.

Pajdeg:
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl grahamsmjöl
1 tsk bakpulver
salt
ca 1/2 dl olivolja
ca 1/2 dl vatten

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en degbunke. Blanda olja och vatten för sig. Häll sedan i vätskan i mjölblandningen lite i taget tills du fått en bra paj deg. Om du skulle behöva mer vätska, ha då i enbart olivolja annars blir det inte bra.
Tryck ut pajdegen i en pajform (eller form med löstagbar botten) och förgrädda i 10 minuter.

Vi variera ofta innehållet men denna gång blev det köttfärs. Blanda i vad du tycker, denna gången stekte jag ihop:
600 gram nötfärs
1 gul lök
2 klyftor vitlök
champinjoner
curry
salt & peppar
lite chilisås
lite tomatpuré
en nypa socker
en aning soja


Se till så att köttfärsblandingen inte blir för blöt, annars trillar pajen sönder när du serverar.

Häll köttfärsblandingen i det förgräddade paj skalet. Lägg skivad mozarella och skivad tomat ovanpå köttfärsen och avsluta med basilika.
Gratinera ca 20 minuter, eller tills pajen fått fin färg, i 200 grader.

Ät med en blandsallad och drick rött vin till.

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar