lördag 28 januari 2012

Fajitainspirerade lördagsburgare

Lördagsburgare på ett nytt sätt.
Ett litet experiment som faktiskt blev riktigt gott! Välkryddade burgare med guacamole, paprika och lök fajita style, vitlökscreme fraiche och ett helt lass klyftpotatis. Inspirationen kommer kommer bland annat från goodlifeeats.com, liksom bilden.






Börja med att sätta på ugnen på 225°. Skala ett lass potatis, skär i klyftor som saltas och peppras och blandas med ett par matskedar olivolja i en långpanna med bakplåtspapper i botten. Sätt in i ugnen 30-35 minuter, rör ett par gånger. Sedan är det dags att förbereda burgarna.

För burgarna behöver du:
300g nötfärs
1,5 msk ketchup
1 tsk Colemans senapspulver
1 tsk Worcestershiresås
1 krm Anchochilipulver (eller vanligt)
1 krm spiskummin
1 liten, finriven gul lök
Finhackad persilja
Salt och Peppar
4 skivor ost som smälter väl (gouda, cheddar etc.)
2 hamburgerbröd eller pitabröd

Blanda ihop allt utom osten och brödet. och låt vila en stund. Gör två rejäla burgare.

Nästa tillbehör är Guacamole my way. Blanda ihop följande:
1 välmogen avocado, mosad
1 msk creme fraiche
1/2 finriven vitlöksklyfta
chilipulver eller finhackad färsk chili
ett par droppar citronsaft
salt
peppar

Och så såsen: blanda resten av creme fraichen med salt, peppar, en klutt honung, finriven vitlök (resten av klyftan från burgarna) och ett par droppar citronsaft.

Slutligen ska det vara lite paprika fajita style:
1/2-1 röd paprika, strimlad
1 liten gul lök, också strimlad
Fräs ihop med lite olja, salt och peppar tills paprikan är mjuk.

Stek burgarna på medelvärme, glöm inte osten. Dela brödet och täck med guacamolen. På med den nystekta burgaren, vitlökscreme fraiche och paprikan. Servera med potatisen.








2 kommentarer:

  1. Oj vad gott det såg ut. Kram Knorkan

    SvaraRadera
  2. Japp, det här verkar gott. Det gillar nog ungarna också!!

    SvaraRadera